Första berättarbänken invigd

av | 29/10/2023

En rejäl grupp påpälsade entusiaster träffades på Draget/godtemplarbacken på Bohus-Malmön för att delta i den högtidliga invigningen av den första ”berättarbänken” av totalt sex stycken som skall placeras ut hos våra medlemsorganisationers besöksvärda platser som relaterar till granit och dess historia.

En berättarbänk är en stenbänk av granit kombinerad med en tredelad informationstavla där vänstersidan beskriver granitkusten i generella termer, mitten har en karta med sevärda platser som har med granit att göra och till höger finns material som handlar om platsen där tavlan står.
Eftersom det finns mer att berätta än vad som finns plats för på tavlorna, leder QR-koder som man läser av med en smartphone på tavlorna till Internetsidor som berättar mer, bl.a. ljudfiler med berättelser.

”Stenbänken” på Draget är en nio ton tung s.k. varg, en misslyckad kvarnsten avsedd för maskiner som förr malde träflis till pappersmassa. Sådana levererades till pappersindustrier både i Sverige och utomlands i stora antal. Den tål att sitta på och ta en fika medan man lyssnar till berättelserna!

Platsen är också fantastisk med utsikten över västerhavet och lämningarna efter granitindustri-eran.
Invigningstalen hölls föredömligt korta i den kalla vinden och värmande fisksoppa och fika väntade besökarna sedan i prästgården vid kyrkan.
Till soppan kopplades fotograf Ulrika Malm upp som ligger bakom bildkollaget till Granitpusslet och nu också stått för design av bl.a. kartan över granitkustens sevärdheter.
Per Ekstedt från Hembygdsföreningen gav där sittande i stugvärmen en rundtur i bilder med många fina exempel på uppskattade stenprodukter från ön.

Nästa år kommer ytterligare fem ”berättarbänkar” att färdigställas i deltagande kommuner.